Sain kunnian aloittaa ja avata teille vähän markkinoinnin saloja. Aloitin opinnot tammikuussa 2017. Sen lisäksi, että aloitin opinnot keskellä vuotta, aloitin myös opinnot suoraan markkinoinnin pääaineessa. Perimmäinen syy markkinoinnin valitsemiselle oli se, että näin sen luovana ja hyvin monipuolisia työtehtäviä tarjoavana pääaineena. Olen aikoinaan harrastanut paljon muun muassa teatteria ja musiikkia, ja luova tekeminen ja ideointi on ollut itselle aina suurena intohimona. Kuitenkin kaupallinen ala kiinnosti enemmän kuin työ taidealalla, mistä syystä päädyin yhdistämään nämä kaksi markkinoinnin kautta.

Kieltämättä ensimmäinen kevät oli itselle hieman haastava, sillä kipuilin pääainevalintani kanssa moneen otteeseen. Vuoroviikoin kiinnostuin laskentatoimesta, kun taas välillä koin suurta paloa talousoikeuteen ja olin lähellä hakea oikeustieteelliseen, ja samalla itse markkinointi turhautti. Kuitenkin taustalla säilyi jatkuvasti ajatus, että markkinoijan työ olisi juuri se työ, mitä oikeasti haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Ja vaikka välillä oli kiva laskea matematiikan laskuja, niin tiesin etten haluaisi tehdä sitä täysipäiväisenä työnä. Jokaisen markkinoinnin kurssin myötä motivaatio ja kiinnostus omaa pääainetta kohtaan kasvoi ja tällä hetkellä voin sanoa olevani varma pääaineestani ja monet tulevaisuuden työhaaveet rakentuvat markkinoinnin pariin. Minulla onkin kaikille kotona päätään raapiville pääaineenvalitsijoille pari hyvää vinkkiä!

 

  1. Älä turhaan säikähdä, jos et ole kokenut ahaa-elämystä yhdenkään pääaineen kohdalla! Sen onnen kokee vain harva.
  2. Mieti, mitä juuri sinä haluat tehdä työksesi seuraavat neljäkymmentä vuotta? Opiskelu on siitä ajasta vain murto-osa, mikä kannattaa pitää mielessä.

 

Mutta mitä itse markkinointi on ja mitä me markkinoinnin opiskelijat oikein päivät puuhaillaan? Ehkä ensimmäisenä markkinoinnin opiskelusta tulee mieleen asiakkaan ajatuksiin kurkistaminen. Markkinoijalle tärkeä taito on kyetä asettamaan itsensä asiakkaan rooliin ja ottaa selvää, mitä asiakas tekee ja ajattelee ja miksi? Tähän liittyy muun muassa hieman psykologiaa ja vallitsevien trendien ymmärtämistä. Markkinoijille hyvin tuttuja ovat muun muassa segmentointi, kohderyhmä, asemointi, brändin rakentaminen, asiakkaiden mielikuvat, asiakastiedon analysointi ja yhä enenevissä määrin digitaalisen markkinoinnin ja sosiaalisten kanavien haltuun otto. Numeroidenkaan pyörittäminen ei pääse unohtumaan, kun kaiken luovan työn jälkeen analysoidaan esimerkiksi markkinointikampanjan menestystä. Nämä ovatkin isossa roolissa markkinoinnin kursseilla. Tässä yksi esimerkki brändijohtamisen kurssin aikaansaannoksista.

Oma kokemukseni on, että tenttien määrä ja niiden merkitys on vähentynyt kurssien edetessä ja enemmän painoarvoa annetaan ryhmätöille tai oppimispäiväkirjoille. Myös luennot ovat siirtyneet kurssien etenemisen myötä tiiviimmäksi paketiksi sisältäen runsaasti keskustelua ja asioiden syvempää pohdintaa ryhmän kesken. Ja kuten jo pariin otteeseen ryhmätyöt mainittuani, teemme kurssien myötä paljon erilaisia ryhmätöitä moniin eri case-yrityksiin liittyen. Itse olen päässyt tekemään ryhmätöitä muun muassa Korv-Göransista, Veljekset Keskisestä ja kotimaisesta pyöreästä tomaatista. Ja vaikka lukuisat ryhmätyöt kiristävät joskus itse kunkin hermoja, tarjoavat ne paljon uusia ideoita ja näkökulmia markkinointiin.

Kuitenkin kaiken luovuuden ja ideoinnin lisäksi ehkä parasta markkinoinnissa on se, että niin tämän hetkisten ryhmätöiden kuin tulevaisuuden työtehtävien sisältö vaihtelee täysin markkinoinnin kohteena olevan tuotteen tai palvelun mukaan. Ja minkälaisia töitä tulevaisuudessa päätyy tekemään, riippuu mielestäni täysin omasta kiinnostuksesta suunnata tietyn alan yrityksiin. On täysin eri asia markkinoida porakoneita tai Muumi-mukeja. Ja mielestäni onkin tärkeää löytää itseä kiinnostava toimiala ja yritys, jonka tuotteita tai palveluita markkinoida.  Esimerkiksi itseäni kiinnostaisi kovasti työllistyä muun muassa sisustuksen, muotoilun tai vaatteiden parissa toimiviin yrityksiin.

  • Ilona
Valikko