Olen toisen vuoden johtamisen opiskelija ja nyt innolla jakamassa teille johtamisen ilosanomaa! Tiesin jo varhain ensimmäisen vuoden opintojen aikana, että haluan lukea pääaineena johtamista. Minua kiinnosti johtamisessa käytännönläheinen ote opiskeluun, ja ajatus viiden vuoden opinnoista yksin puurtaen ei minua kiinnostanut. Johtaminen tarjosi minusta myös huikeita uramahdollisuuksia, eikä rajannut tulevaisuuden työtehtäviä. Voisin työllistyä lähes mille tahansa toimialalle mitä mielenkiintoisempiin asiantuntija- ja esimiestehtäviin.

Johtamisen opinnoissa parasta on kurssien monimuotoisuus. Jokainen kurssi toteutetaan eri tavalla, etkä taatusti voi kyllästyä, sillä perinteisiä luennoista ja tentistä koostuvia kursseja ei johtamisen opinnoissa juuri ole. Kurssit saattavat rakentua eri projekteista, ryhmätöistä, yksilötöistä, pienistä Moodle-tenteistä ja -keskusteluista, työpajoista, case-tehtävistä, tiimien vetämisestä, verkko-opinnoista, luennoista, esiintymisestä – you name it! Välillä ihmettelen, miten hyvin asiat tulevatkaan sisäistettyä, vaikka perinteistä tenttiä ja siihen pänttäämistä ei olekaan. Kursseilla on usein myös etäopiskelumahdollisuus, joka tuo mukavaa joustoa opiskelijoille.

Johtamisen opinnoissa tutustuu myös hyvin uusiin ihmisiin ryhmätöiden ja -projektien kautta. Ryhmätöitä ei mielestäni tarvitse pääaineopinnoissa pelätä, sillä aiheet ovat mielenkiintoisia, ja yleensä kaikki ovat motivoituneita ja innoissaan yhdessä tekemisestä. Kursseilla opiskellaan muun muassa yritystoiminnan kehittämistä, tiimien vetämistä, itsensä ja muiden johtamista, eri kulttuurien johtamista, muutosten ja ongelmien johtamista, yrittäjyyttä ja henkilöstöjohtamista. Oma painotus ja opintosuunnan valinta vaikuttavat mihin aiheisiin tulet perehtymään syvemmin.

Olen ollut pääainevalintaani tyytyväinen ja laskentatoimen sivuaine tuo mukavaa kontrastia johtamisen opintoihin. Mikäli olet vielä hieman epävarma pääainevalintasi suhteen, voisin suositella johtamisen valitsemista! Johtamisen opinnot jakaantuvat maisteriopinnoissa henkilöstöjohtamisen ja strategisen johtamisen opintoihin, joten saat vielä uuden mahdollisuuden vaikuttaa opintosuuntaasi opintojesi myöhemmässä vaiheessa. Johtamisen opiskelija voi valita myös kansainvälisen liiketoiminnan maisterivaiheen suunnakseen, joten valinnanvaraa riittää.

Olin itse aivan varma, että aion suuntautua strategiseen johtamiseen, sillä innostuin ensimmäisen vuoden strategisen johtamisen kurssista todella paljon. Toisin kuitenkin kävi. Opintoja kovaa tahtia käyneenä minulla oli nyt toisen vuoden keväällä jo tilanne, jossa olin aloittamassa kandin kirjoittamista, jolloin kandiaihe ja sen mukana myös myöhempi opintosuunta piti päättää. Innostuinkin muutosjohtamisesta niin kovasti, että päätin sittenkin suuntautua henkilöstöjohtamiseen ja olen tähän päätökseen hyvin tyytyväinen. Pienenä lisäbonuksena on se, että Vaasan yliopisto on ainoa Suomen yliopisto, jossa voi tehdä maisteritutkinnon henkilöstöjohtamisesta! Uskon, että tämä antaa kilpailuetua tulevaisuuden työnhaussa. Strategisen johtamisen opinnot taas suoritetaan maisterivaiheessa englanniksi, joten opinnot tarjoavat hienon mahdollisuuden kehittyä myös kielellisesti ja näin tukevat kansainvälisiin työtehtäviin päätymistä.

Innostun, kun ajattelen tulevaisuuden työtehtäviä, joihin voin päätyä. Johtamisen opinnot antavat mahtavat edellytykset päätyä melkeinpä minne vain. Tällä hetkellä minua kiinnostaa esimerkiksi HR-tehtävät, erilaisissa projekteissa toimiminen, konsultin tai kouluttajan työt ja jopa yrittäjyys. Tulevaisuus näyttää, minkälaisen urapolun tulen rakentamaan, mutta tällä hetkellä innostus on suurta, joten uskon, että mahdollisuuksia on lähes mihin vain!

  • Emmiina Kuusisto
Valikko