Anteeksi, olisiko teillä hetki aikaa puhua opintotuesta?

Jaha, se on kuulkaa kohta kesä ohi! Pian on taas aika palata Vaasaan tutun sorvin ääreen.

Useamman vuoden kokemuksella lukuvuosi-ilmoittautuminen ja opintojen suunnittelu ovat varmasti meille monelle tuttua kauraa, mutta opintotukiasioissa kannattaa olla erityisen tarkkana tänä syksynä.

Selkein ja merkittävin muutos alkavana lukuvuonna on opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin. Lyhyesti tiivistäen: opiskelijat eivät enää jatkossa saa opintotukensa mukana automaattisesti asumislisää, vaan asumistuki pitää erikseen hakea Kelalta.

Aiemmin lähes jokainen opiskelija sai reilut 200 euroa asumislisää jokaiselta opiskelukuukaudelta (syyskuu–toukokuu), kun jatkossa opiskelija voi saada yleistä asumistukea ympäri vuoden. Tuen määrä itsessään riippuu useammasta tekijästä, muun muassa vuokran suuruudesta, tuloista ja ruokakunnan koosta. Lisää voit lukea Kelan sivuilta.

Kela lopettaa asumislisän maksamisen 1.8.2017 alkaen. Opintotuen maksaminen (noin 250 euroa / kuukausi) jatkuu normaalisti syyskuusta lukien (huomaa kuitenkin, että tuen määrä pienenee). Sen sijaan saadaksesi yleistä asumistukea sinun tulee itse hakea sitä. Yleistä asumistukea voi hakea vaikka saman tien sähköisesti Kelan verkkopalvelussa.

Tällä hetkellä päätökset näyttävät valmistuvan noin parissa viikossa. On odotettavaa, että päätöksenteko kuitenkin ruuhkautuu lukuvuoden alkaessa. Tästä syytä asumistukea kannattaa hakea mahdollisimman pian, jotta vältyt päätöksen odottelulta. Tukea voi saada elokuusta alkaen.

Yleistä asumistukea hakiessa on hyvä myös tarkistaa oman opintotuen tilanne: arvioida kesätöistä saatujen tulojen vaikutus tukikuukausiin ja tarkistaa, montako tukikuukautta sinulla on jäljellä. Kela on koonnut kaikki opiskelijoiden tukiasiat näppärästi yhdelle sivulle ja lisäksi Kela on koostanut yleisestä asumistuesta kuusi keskeisintä tärppiä omaksi artikkeliksi.

Lisätietoja löytyy myös ylioppilaskunnan kotisivuilta, jossa on yleisen asumistuen ohella selitettynä opintorahan pieneneminen ja opintolainan valtiontakauksen suureneminen.

Kun muistat hoitaa tukiasiasi kuntoon lähiviikkoina, on mukavampi aloittaa lukuvuosi ilman ylimääräistä stressiä Kelan kanssa. Laittamalla hakemuksen sisään nyt varmistat, että saat sinulle kuuluvan tuen ajallaan, etkä joudu odottelemaan takautuvia maksuja.

Siinäpä tämänkertainen saarnani: kuivaa, mutta tärkeää asiaa. Mitäs muuta? No, mulla on ollut töiden ja lomailun merkeissä ihan mahtava kesä – toivottavasti sullakin! Muutaman viikon päästä nähdään, mä ainakin oon jo ihan innoissani!

Aurinkoista loppukesää, hymyillään, kun tavataan! 🙂

Ainejärjestökumminne Kim

Related Posts

No results found

Valikko