Varapuheenjohtaja, varamies, puheenjohtajan oikea-käsi, joka-paikan-höylä, liikuntavastaava, vastaava sitä, vastaava tätä.

Tätä kaikkea on Varapuheenjohtajan/liikuntavastaavan tehtävä hallituksessa. Varapuheenjohtajan ”hallitussalkku” on kuin loppuillasta nautittu Bloody Mary – Se on haastava, monipuolinen, hieman sekava ja ennen kaikkea tekijäst kiinni, minkä näköinen lopputuloksesta tulee. Tehtävän antama mandaatti oikeuttaa puuttumaan kaikkeen, olemaan kaikkialla ja tekemään kaikkea. Samaan aikaan mikään ei ole selkeästi niin sanottu ydintehtävä. Tai ehkä siinä se ydin juuri onkin, olla kaikkialla sopivasti läsnä.

Varapuheenjohtajan rooli hallituksessa voi olla hyvinkin vaihteleva eri vuosina ja siihen vaikuttavat monet tekijät. Paljon riippuu siitä, millaiseksi puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan välinen suhde muotoutuu. Oma asenne, rohkeus ja uskallus tarttua vastuuseen juoksevista asioista vaikuttaa siihen, kuinka lähelle puheenjohtajaa päästään ja kuinka kauas liikuntavastaavan tehtävästä ajaudutaan. Tarkoitus ei ole kuitenkaan hyppiä puheenjohtajan varpaille, vaan löytää oma paikkansa jostain siitä vierestä ja toimia henkisenä ja fyysisenä tukena. Puheenjohtaja on aina puheenjohtaja.

Varapuheenjohtajan päivärutiinit koostuvat paljolti asioiden varmisteluista ja muistutteluista. Tahoja löytyy aina hallituksesta jaostoihin ja kerhoihin. Selvien päivärutiinien puuttuessa varapuheenjohtajalla tulee olla hyvä käsitys kokonaisuudesta, tapahtumista ja aikatauluista. Edunvalvonnallisissa asioissa olen ollut vahvasti mukana, milloin puheenjohtajan sijaisena, milloin hänen kanssaan. Kun käsky käy edustamaan, se saattaa tulla yllättävälläkin aikataululla. Silloin varapuheenjohtajan pitää olla valmis hyppäämään puheenjohtajan saappaisiin ja mahdollisesti antamaan mielipiteitä koko ainejärjestön puolesta. Tilannetta ei saa pelätä, vaan oma mielipide on rohkeasti tuotava esiin. Joskus pääsee jopa puheenkin pitämään.

Varapuheenjohtajan tehtävä sisältää muutakin kuin vain hääräämisen tärkeän näköisenä leluPeeJiinä. Liikuntavastaavan, fuksivastaavan, alumnivastaavan ja kerhovastaavan tehtävät on sullottu VPJ:n tehtävän alle. Liikuntajaoston vetäminen kuuluu luonnollisesti myös päivittäisiin rutiineihin. Tehtävien koordinoiminen jaostolaisille ja yhdessä uuden ideointi on luonnollinen osa jaostotoimintaa. Fuksivastaavan tehtävissä vaikuttaminen tutorprojektiin Warrantin tutoreiden osalta sekä fuksiviikkojen WarranttiWartit ja muut infot. Kerhovastaavana kerhojen toimintasuunnitelmien läpikäynti ja toiminnan seuraaminen yhdessä talousvastaavan kanssa. Alumnivastaavana linkki alumneihin ja alumnitoiminnan kehittäminen. Monessa mukana oleminen antaa laajan perspektiivin eri asioista ja sitä kautta kehittämismahdollisuuksia on paljon. Ehkä juuri varapuheenjohtajan tehtävässä saa laajimman käsityksen siitä, mitä kaikkea on jo olemassa ja missä kaikessa olisi parantamisen varaa.

Lopuksi totean vielä, että hallitusvuosi on ollut ikimuistoinen ja ennen kaikkea opettavainen. Haluaisin omasta puolestani toivottaa onnea kaikille hakijoille ja kannustaa kaikkia toiminnasta kiinnostuneita rohkeasti hakemaan mukaan. Haastattelu ei tapa, se vain vahvistaa. Lainatakseni viime vuoden hallitusta – We only regret the chances we didnt take.

Terveisin varapuheenjohtaja Jussi

 

 

Valikko