Hellurei!

Vähän vajaa vuosi sitten kävelin Lévonin portaita alaspäin ja parkkeerasin itseni puhujankorokkeen taakse. Nostin katseeni ylös ja näin istuvan Wallituksen sekä monen muun vanhan järjestöjyrän tuijottamassa minua. Silloin meni filmi poikki kuin NESU:n sitseillä konsanaan, enkä muista itse haastattelusta mitään. Näin jälkeenpäin miettiessä en ymmärrä miksi jännitin tilannetta. Tunsin käytännössä kaikki henkilöt, jotka minulta kyselivät kysymyksiä ja muutenkin olin hyvin valmistautunut haastatteluihin. Siispä vinkkinä kaikille teille, jotka olette hakemassa Wallitukseen, älkää stressatko turhaan haastatteluja. Jos jäädytte – ottakaa aikanne, jos mokaatte – naurakaa, ja jos ette tiedä vastausta – myöntäkää ettette tiedä. Tiedän kuitenkin, että tämä on helpommin sanottu kuin tehty.

Nyt on aika siirtyä itse pestin esittelyyn. Talousvastaava on omalla tavalla koko hallituksen faija. Välillä pitää kysellä miten muilla menee ja onko rahat riittäneet, ja jos muiden suuruudenhulluus lähtee liialliselle laukalle, pitää peli pystyä viheltää poikki. Myös kun on aika suuremmille ostoksille, ilmestyy faijan maaginen pankkikortti paikalle, joka lunastaa lapsukaiset aka wallituslaiset kaupasta ulos. Luultavasti kuulostaa monelle ainakin kaukaisesti tutulta.

Talousvastaavan jokapäiväinen tekeminen on mukava sekoitus monenlaista. Moni asia tehdään yhteistyössä muiden hallituslaisten kanssa, mutta välillä tulee hetkiä, jotka vaativat yksinäistä puurtamista. Talousvastaavan tärkeimpiä tehtäviä ovat muun muassa laskujen maksaminen sekä niiden lähettäminen, kirjanpito, tulevien tapahtumien budjetointi sekä kuten yllä mainittiin, muiden tekemisissä kärryillä pysyminen. Useimmat näistä tehtävistä ovat muiden hallituslaisten tukitehtäviä eli usein voidaankin sanoa, että talousvastaava on hoitanut tonttinsa hyvin kun kukaan ei edes huomaa hänen olemassaoloaan.

On tiettyjä piirteitä, jotka näen talousvastaavalle tärkeinä. Ensinnäkin numerotarkkuus ja eräänlainen kiinnostus numeroita kohtaan. Jos ei nauti numeroiden pyörittelystä, voi esimerkiksi kirjanpito kääntyä pakkopullan puolelle nopeastikin. Näen myös tärkeänä sen, että talousvastaava on henkilö, joka tekee asiat ajallaan eikä katso liikaa kelloa tehdessään asioita. Välillä päivät venyvät, mutta toisaalta välillä ei ole mitään pakottavaa tekemistä. Muuten en keksi muita piirteitä, sillä talousvastaava on pesti, joka muuttuu tekijänsä näköiseksi.

Näin lopuksi haluan suositella Wallitukseen hakemista kaikille sitä edes vähän harkitseville. Oma vuoteni on ollut upea! En voi sanoa, että tämä olisi ollut aina helppoa, mutten vaihtaisi mitään vuodessani. Olen tutustunut moneen aivan upeaan ihmiseen ympäri Suomea, oppinut mitä kurssikirjoista (dioista) luettu tieto käytännössä tarkoittaa sekä ennen kaikkea olen päässyt tekemään töitä kymmenen aivan upean, ujosti häiriintyneen, ihmisen kanssa. He jos ketkä ovat tehneet vuodestani upean.

– Panu

Valikko