Vietin viime lukukauden vaihdossa Bambergissa, Bayernin osavaltiossa lähellä Nürnbergiä, maantieteellisesti lähes keskellä Saksaa. Saksassa lukukaudet menevät hieman eri tavalla, kuin täällä koti-Suomessa; siellä lukuvuodet on jaettu kesä- ja talvilukukauteen, joten vietin maassa noin 5 kuukautta, maaliskuusta elokuuhun. Erilainen opiskelurytmi kannattaa huomioida Saksaan vaihtoon hakiessa.

Vaihto-opinnot alkoivat kolmen viikon mittaisella orientaatiokurssilla, joka osoittautui todella hyödylliseksi. Neljän tunnin päivittäinen saksan opiskelu kehitti kielitaitoa, sekä kurssi oli loistava tilaisuus päästä tutustumaan muihin vaihtareihin. Meidät oli jaettu ennen vaihtoa kielitestin perusteella kahdeksaan ryhmään, joissa opiskelimme päivittäin. Omassa ryhmässäni oli vain 12 opiskelijaa, ja kurssin aikana kerkesi tutustua mainiosti paitsi muihin opiskelijoihin, myös opettajiin. Orientaatiokurssin jälkeenkin kävimme opettajamme järjestämissä hauskoissa peli-illoissa lähes viikoittain.

Varsinainen opiskelu Saksassa oli jopa yllättävän samanlaista, kuin Vaasassa. Luennoilla istuttiin pääasiassa hiljaa ja seurattiin opetusta. Piristävä poikkeus oli eräs käymäni seminaarikurssi, jossa meidän tuli kirjoittaa pienryhmissä artikkeli, sekä esitellä se muille. Esityksen jälkeen järjestettiin keskustelutilaisuus, joka saattoi venähtää jopa pari tuntia aiottua pidemmäksi. Muistan elävästi viimeisen session, jossa istuimme keskellä kesää tunteja lähes 40-asteisessa luokkahuoneessa, ja keskustelimme professorin kanssa syvällisiä, aina kapitalismin tulevaisuudesta jalkapallon MM-kisoihin. Mielenkiintoinen kokemus, jota ei Vaasan yliopistossa ole vielä tullut vastaan.

Vaihto on tietenkin paljon muutakin, kuin pelkkää opiskelua. Se on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin, sekä nähdä maailmaa. Bambergissa oli vaihtareita lähes jokaisesta maailmankolkasta ja uusiin ihmisiin tutustui, kun vain käveli asuntolamme käytävällä. Asuntolallamme järjestettiin myös monia mukavia tapahtumia, ja pihalla ollut beach volley-kenttä oli kovassa käytössä lämpiminä kesäiltoina.

Lähinnä tutustuin siis muihin vaihtareihin, mutta sain myös muutaman paikallisen tuttavuuden. Mielenkiintoisin kohtaaminen tapahtui erään saksalaisen pojan kanssa, jonka löysin yhtenä päivänä päiväunilta huoneeni lattialta. Irlantilainen kämppikseni oli päästänyt hänet sinne lepäämään, koska hän oli hukannut omat avaimensa. Meistä tuli tämän jälkeen hyvät kaverit, erikoisesta ensikohtaamisesta huolimatta.

Saksa sijaitsee suoraan Euroopan sydämessä ja Bamberg vieläpä, ainakin paikallisten mielestä, Saksan ytimessä. Sieltä oli loistavat yhteydet lähes mihin tahansa Keski-Euroopassa, esimerkiksi bussilippu Prahaan maksoi noin 20 euroa, ja matka kesti ainoastaan 5 tuntia. Teimme myös roadtrip-henkisen retken Amsterdamiin vuokra-autolla, ei välttämättä nopein tai halvin ratkaisu, mutta ehdottomasti kokemisen arvoinen. Muita tutuksi tulleita kohteita olivat Salzburg ja Luxemburg, suurimpien saksalaisten kaupunkien lisäksi. Enemmänkin olisi ehtinyt matkustelemaan, mutta Bambergissakin riitti nähtävää ja koettavaa, sekä tietenkin juhlittavaa.

Kaiken kaikkiaan Saksa on erinomainen vaihtokohde, jota suosittelen lämpimästi kaikille. Maa on kuin paranneltu versio Suomesta; halvempaa olutta, parempaa jalkapalloa, sekä huomattavasti parempi sijainti. Saksassa kaikki toimii ja paikallisten mielenlaatu muistuttaa paljon meidän suomalaisten vastaavaa, kaikkea mitä Seppo Räty sanoo, ei kannata siis uskoa!

Touko Knuuttila

Valikko