Kesän lumisateisiin iltoihin

Jopa Vaasan tuulesta pystyy pian taas nauttimaan, kun se puhaltaa hellepäivien värjäämille kasvoille virkistävää meri-ilmaa. Aurinko, mökkilaituri ja pitkät illat terasseilla kavereiden kanssa tekevät hyvää pitkän kylmän talven jälkeen. Tekeminenkään ei lopu kesken, sillä lähes jokainen viikonloppu tuo tullessaan ainakin yhdet festarit tai jonkun muun mielenkiintoisen tapahtuman – kyllä kesä on ihmisen parasta aikaa!

Tai näin ainakin teoriassa. Tätä kirjoitellessani ulkona sataa lunta ties kuinka monetta kertaa tänään. Samalta on näyttänyt jo monta päivää, eivätkä ennusteet varsinaisesti vala uskoa kevään etenemiseen. Konkarimeteorologi Pekka Poutakin suli suorassa lähetyksessä kuin lumihiutale toukokuiseen maahan, ja nauroi naama punaisena sille, että ensi viikolla saatetaan päästä ”jopa” viiteentoista asteeseen. Optimistina elättelen vielä toiveita lumettomasta juhannuksesta, mutta voi hyvinkin olla, että lopunajan ilmastomme rajoittaa tänä vuonna mahdollisuuksia nauttia kesästä shortseissa ja t-paidassa ulkoillen.

Onneksi näin viihteen kulta-aikana sisälläkään ei tarvitse olla tylsää. ”Kesä” tuo nimittäin mukanaan reilun määrän uusia kausia erinomaisiin sarjoihin, ja räntäsade antaa hyvän tekosyyn jumittua sohvalle niiden pariin. Ajattelinkin käyttää blogivuoroni tällä kertaa nostamalla esiin muutaman tärpin, joiden avulla voi tuhlata aikaansa, vaikka ulkona sataisi sammakoita.

Rick & Morty
Dan Harmonin ja Justin Roilandin piirretty komedia keskivertoa yksinkertaisemman varhaisteinin ja tämän kyynisen tiedemies-isoisän seikkailuista halki universumin ja ulottuvuuksien on ehkä parasta, mitä millään viihdepalvelulla on tällä hetkellä tarjota. Alun perin yhdysvaltalaisen tv-kanavan Cartoon Networkin myöhäisillan Adult Swim -osioon tuotetusta sarjasta ilmestyi aprillipäivänä yllättäen uusi jakso, ja loputkin kolmannesta kaudesta julkaistaneen kesän aikana Netflixissä.

Rick & Morty on täydellinen sekoitus absurdia huumoria ja jopa epämukavan syvälle iskevää eksistentiaalista nihilismiä. Pintapuolisesti sattumanvaraisen ja osittain improvisoidun kuoren alla sarja on täynnä viittauksia kulttuuriin, tieteeseen ja filosofiaan sekä omaan rikkaaseen taustatarinaansa. Rick & Morty ei varmasti miellytä jokaista, eikä se siihen pyrikään, mutta jos sille ei ole vielä antanut mahdollisuutta, kannattaa niin tehdä nyt. Kaksi ensimmäistä kautta ehtii vielä hyvin luukuttamaan ennen kolmannen alkua.

Fargo
Samannimiseen vuonna 1996 ilmestyneeseen elokuvaan perustuva Fargo on sarja, jonka olen jo pitkään halunnut nähdä, mutta jota jostain kumman syystä ei ole suoratoistopalveluiden kotimaisista versioista tuntunut löytyvän. Huhtikuun puolella käynnistyneen kolmannen kauden myötä se on kuitenkin jälleen saatavilla HBO Nordicilla, ja on todettava, että korkeista odotuksistani huolimatta en ole pettynyt.

Sarjan jokainen kausi kertoo erillisen, mutta toisiinsa yhteen kietoutuvan, mysteereitä, mustaa huumoria ja väkivaltaa tihkuvan tarinan Minnesotan lumisista maisemista. Vaikka henkilöhahmot ja näyttelijät vaihtuvat kaudesta toiseen, tunnelma pysyy samana. Kolmannella kaudella Mark Rentonina ja Obi-Wan Kenobina tunnetuksi tullut Ewan McGregor näyttelee kaksoisroolin parkkipaikkayrittäjä Emmit Stussyn ja tämän veljen Rayn kengissä. En ole vielä päässyt sinne asti, mutta mikäli se jatkaa ensimmäisen ja toisen kauden laatua, on luvassa vuoden parasta draamakomediaa.

Twin Peaks
Alkaessaan ensimmäisen kerran huhtikuussa vuonna 1990, Twin Peaks oli täysin aikaansa edellä, ja sitä pidetäänkin yhtenä kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimpana tv-sarjana. Se oli ensimmäisiä sarjoja, jossa juonen kaari ei rajoittunut yhteen jaksoon, ja se todisti, ettei katsojille tarvitse vääntää kaikkea rautalangasta. Sarja lieneekin inspiroinut vahvasti esimerkiksi sellaisia helmiä kuin Lost, True Detective, Westworld ja edellä mainittu Fargo.

Näin Twin Peaksin ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten, ja se teki minuun niin suuren vaikutuksen, että erittäin huonolaatuinen nauhoitus sarjan tunnusmusiikista palveli pitkään puhelimeni soittoäänenä. David Lynchin ja Mark Frostin luoma idyllisen pinnan alla painostavan omituinen pikkukaupunki karikatyyrimäisine hahmoineen vetää puoleensa jakso toisensa jälkeen, ja nostaa enemmän kysymyksiä kuin mihin se vastaa. Olen katsonut sarjan nyt muutamaan otteeseen, enkä vieläkään oikein tiedä, mitä siinä tapahtui. Mutta se ei haittaa, sillä Twin Peaksissa matka on määränpäätä tärkeämpi.

En ollut edes ajatellut, että neljännesvuosisata sitten loppunut sarja voisi vielä saada jatkoa, mutta niin vain uudet jaksot pyörähtävät käyntiin HBO Nordicilla 21. toukokuuta. Sitä odotellessa, jos muistisi kaipaa virkistystä, tai olet niin onnekas, että et ole vielä kertaakaan nähnyt alkuperäisiä kausia, nappaa käteesi kuppi pirun hyvää kahvia ja matkaa FBI-agentti Dale Cooperin kanssa kaksoishuippujen juureen.

Edellä mainittujen lisäksi kesällä alkavat uudet kaudet myös esimerkiksi esittelyä kaipaamattomista sarjoista Game of Thrones, House of Cards ja Orange Is the New Black. Suomen kesä voikin siis yrittää parhaansa pilata tunnelmaa, mutta minä olen täysin valmis istumaan tv-ruudun äärellä vaikka syksyyn asti.

Lumien sulamista odotellen,
Arttu

Related Posts

No results found

Valikko