Lupa pysähtyä

Vappu on takanapäin ja opiskelutkin alkavat olla jo loppusuoralla, osalla ne ovat jo täysin taputeltu. Kaikkien deadlinejen ja vappurientojen jälkeen huomasin olevani helpotuksen sijaan hämilläni; mitä seuraavaksi?

Olemme yliopistossa tottuneet siihen, että meiltä odotetaan jatkuvasti näyttöjä osaamisestamme. Tentin jälkeisen helpotuksen jälkeen ei kestä kauaakaan, kun jo seuraavaan pitäisi alkaa valmistautua. Kohtaamme vastaavia odotuksia myös työelämässä ja monella kesätyöt ovatkin jo alkaneet tai alkamassa. Lisäksi näiden ulkoisten odotusten lisäksi asetamme itsellemme henkilökohtaisia tavoitteita esimerkiksi harrastusten saralla. Välillä tuntuu, ettei asioissa edistyäkseen ole aikaa rentoutumiselle – ainakaan ilman syyllisyydentunteen pistosta. Joskus pysähtyminen on kuitenkin paras tapa edistyä.

Arjen rakentuessa erilaisten tavoitteiden ympärille voi tuntua jopa pelottavalta irrottautua siitä. Välillä tarvitsemme jopa täysin eri ympäristön voidaksemme unohtaa velvollisuutemme. Akkuja on kuitenkin ihan hyväksyttävää ladata muuallakin kuin unessa, ulkomailla tai mökillä. Tavoitellessamme hyviä arvosanoja, haluttua asemaa tai vaikka suurempia painoja kuntosalilla saatamme unohtaa, että elämää on siinä välilläkin. Silloin tällöin on hyvä vain jättää erilaiset velvollisuudet ja tavoitteet sivuun ja nauttia kaikesta ympärillä olevasta. Ei kukaan pysty keskittymään täydellä fokuksella päivän jokaista tuntia. Usein liika itsekuri johtaakin siihen, että tuhlaamme mahdollisen vapaahetken stressaamiseen sen sijaan, että käyttäisimme sen tehokkaasti uusiin haasteisiin valmistautumiseen.

Tilaisuuden tullessa käytä se hyvällä omatunnolla hyväksesi. Pysähdy hetkeksi: katso netflixiä, kuuntele lempimusiikkiasi, näe kavereita tai nauti kevätauringosta. Mikä ikinä viekään ajatuksesi muualle loputtomista velvollisuuksista! Olet ansainnut tauon, käytä se siis juuri siihen, mikä tekee sinut onnelliseksi siinä hetkessä.

Rauhallista kesää toivotellen,

Aino

Related Posts

No results found

Valikko