Vuosijuhla on akateeminen perinne, joka kannattaa kokea ainakin kerran opiskeluaikana.

Juhliin pukeudutaan etiketin mukaisesti, naiset pitkään juhlavaan iltapukuun ja miehet frakkiin. Tilaisuudessa tarjoillaan kolmen ruokalajin illallinen, jota siivittää juomatarjoilu kylterimäiseen tapaan. Juhlaillallisen ja tanssahtelujen jälkeen siirrytään jatkoille, jotka kestävät aina pikkutunneille asti. Juhlat eivät pääty tähän, vaan ohjelma jatkuu seuraavana aamuna silliaamiaisella. Vuosijuhlat ovat kaksipäiväinen tapahtuma, jonka tulet varmasti muistamaan yhtenä opiskeluajan parhaimmista viikonlopuista!

Vuosijuhlaviikon ohjelma

TBA

VUOSIJUHLA
TOIMIHENKILÖT 2020

Mari-Ella Lahtinen & Aleksanteri Sova

0400 399958 & 045 1127227

Vuosijuhlan kulku ja etiketti

Vuosijuhlia edeltää cocktailtilaisuus, jossa eri sidosryhmät tuovat tervehdyksensä Warrantille. Varsinaiseen juhlaan on ehdottomasti tultava paikalle ajoissa. Juhlaa toimittaa seremoniamestari, jonka useimmiten tunnistaa sauvasta. Hän kuuluttaa kaikki virallisen ohjelman numerot ja pitää muutenkin huolta juhlan kulusta. Kun seremoniamestarilla on asiaa, hän kumauttaa sauvaansa ja silloin tulee juhlaväen hiljentyä kuuntelemaan. Ohjelma koostuu pääasiassa puheista. Puheita kuunnellaan kohteliaasti ja niiden aikana pidättäydytään keskustelusta ja syömisestä. Ohjelma sisältää myös erilaisten tunnustusten ja huomionosoitusten jakamista. Virallisen ohjelman lisäksi vuosijuhlille on ominaista laulaminen, jota johtaa laulunjohtaja.

Istumapaikan osoittaa juhlasalissa esillä oleva pöytäkartta. Pöytiin saapuessa herra auttaa oikealla puolella olevaa neitoa pöytään istuessa ja siitä noustessa. Pöytään istuudutaan vasta sitten, kun kaikki juhlijat ovat paikallaan. Juhlien isäntäpari saapuu viimeisenä ja vasta kun isäntäpari istuutuu, koko juhlaseurue istuutuu.

Pöydässä on valmiiksi katettu lähes koko ruokailuun tarvittava välineistö. Ruokailuvälineitä käytetään ulommaisesta aloittaen. Aterioinnin päättyessä lasketaan haarukka ja veitsi noin kello viiteen. Mikäli lautasliina tai ruokailuväline pääsee putoamaan lattialle kesken ruokailun, jätetään se sinne. Aterian jälkeen lautasliina taitellaan yksinkertaisesti ja jätetään pöydälle, ei lautaselle.

Kylmän alkuruuan nauttiminen aloitetaan vasta, kun alkuruoka on saapunut koko pöytäseurueelle. Lämpimän ruuan voi aloittaa, kun lähiympäristö on saanut lautasen eteensä. Pöydistä ei ole soveliasta nousta ennen kuin lämmin ruoka on korjattu pois. Jälkiruoka aloitetaan jälleen yhtäaikaisesti.

Illallisen aikana maljoja nostellaan tiuhaan. Lasi nostetaan suurin piirtein silmien tasalle. Herra katsoo ensin oikealla puolella olevaa daamia silmiin, sitten vasemmalle ja eteen. Daami tekee vastakkaisessa järjestyksessä vasen-oikea-eteen. Vasta tämän jälkeen otetaan kulaus maljasta. Laseja ei kilistellä, eikä tyhjiä laseja nostella. Kohtelias kavaljeeri huomioi kaikessa daaminsa; hänelle tarjotaan käsivarsi, saatetaan pöytään, naistenhuoneen ovelle ja sieltä takaisin sekä tarjotaan pöydässä tuoli.

Illallisen jälkeen siirrytään tanssimaan. Kun tanssit on tanssittu, siirrytään jatkoille ja edelleen seuraavana aamuna silliaamiaiselle.

Pukeutuminen

Akateemisissa vuosijuhlissa miesten juhla-asuna on ensisijaisesti frakki. Kengiksi valitaan mustat kiiltonahkaiset tai hyvin kiillotetut nahkakengät. Tärkeää on, että kengät ovat ohutpohjaiset, jolloin tanssilattiaan saa hyvän kosketuksen.

Toisena vaihtoehtona miehille on tumma puku, joka on väriltään musta, tumman harmaa tai tumman sininen. Tumman puvun kanssa käytetään aina valkoista kauluspaitaa, ja puvun kanssa samaa materiaalia oleva liivi tuo myös lisää juhlavuutta. Solmion tulee olla hillitty ja juhlava ja kenkien tulee olla mustat.

Nainen pukeutuu vuosijuhlassa täyspitkään, materiaaliltaan juhlavaan iltapukuun. Puvun kanssa käytetyt kengät sopivat väriltään ja materiaaliltaan pukuun. Meikkiin, kampaukseen, käsilaukkuun ja asusteisiin (kuten huivi) kannattaa kiinnittää huomiota. Pitkille hiuksille tehdään juhlava kampaus, joka kiinnitetään ylös.

Akateemiset arvomerkit

Vuosijuhlissa käytetään yleensä akateemisia arvo- ja kunniamerkkejä. Vaasan yliopiston opiskelijat käyttävät Warrantin vihreä-valkoista ainejärjestönauhaa ja Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan punakeltaista nauhaa.

  • Miehet kantavat nauhaa siten, että se laskeutuu oikealta olkapäältä alas ja vasemmalle. Frakin kanssa nauhaa pidetään liivin ja paidan välissä, ja sopiva korkeus on frakkipaidan helmiäisnappien välissä. Tumman puvun kanssa taas nauhaa kannetaan solmion päällä takin alla. Nauha kannattaa kiinnittää paitaan esimerkiksi olkapään kohdalta hakaneulalla, jottei se liiku pois paikaltaan.
  • Naiset kantavat nauhaa niin, että se laskeutuu vasemmalta olkapäältä oikealle. Nauha ei kuitenkaan saa koskettaa paljasta ihoa. Mikäli ihokosketuksen välttäminen ei ole puvun kanssa mahdollista, naiset taittelevat nauhasta ruusukkeen, joka kiinnitetään esimerkiksi hakaneulalla pukuun vasemman rinnan kohdalle.

Warrantin ainejärjestönauhaa voi ostaa W-huoneelta päivystysaikana ja Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan nauhaa voi ostaa VYY:n palvelutoimistolta. Ainejärjestönauhan lisäksi ylioppilaskunnat ja muut opiskelijayhteisöt myöntävät erilaisia ansio- ja kunniamerkkejä, joita käytetään niissä annettujen ohjeiden mukaisesti.

        Ainejärjestönauhan taitteluohje

Vuosijuhlien yhteistyökumppanit 2019

Valikko