Buenas tardes!

Viime kevät oli tähän astisen elämäni paras! Pääsin viiden kuukauden aikana reissaamaan koko Chilen päästä päähän, tutustumaan eri kansallisuuksiin ympäri maailman sekä kokemaan aitoa lattarielämää! Suurimman osan viime keväästäni vietin Santiagossa, Chilen pääkaupungissa, mutta kuten matkustaminen oli maan sisällä suhteellisen edullista, tuli kuukausien aikana nähtyä Chilen kuuluisa monimuotoinen luonto kaiken kaikkiaan. Chilessähän on aavikkoa, lumivuoria sekä enemmän ja vähemmän kehittyneitä suurkaupunkeja. Joka puolella ihmiset ovat erittäin ystävällisiä ja ottavat avomielin ulkomaalaiset vastaan.

Chileen mennessä on hyvä osata espanjaa, sillä paikallisilla on hieman heikko englannin kielen taito. Paikallinen elämä on hyvin vauhdikasta, ja joka ilta on paljon menoa, ja töihin ja kouluun mennään usein muutaman tunnin yöunilla. Kaikenlainen sosialisoituminen kuten kahvittelu, ravintoloissa istuminen sekä juhliminen ovat Chilessä, kuten kaikkialla Etelä-Amerikassa yleensäkin, hyvin tärkeä osa päivittäistä elämää ja kulttuuria. Chileläiset ovat hyvin avoimia ja sosiaalisia ihmisiä, ja useasti vaihdossa ollessani ihmettelin, mistä he saavat sen kaiken energian ja positiivisuuden elämäänsä. He eivät koskaan jää murehtimaan menneitä, vaan itsevarmasti, rennosti ja hyvin optimistisesti suuntaavat aina tulevaisuuteen.

Chilessä voi harrastaa monenlaista, kuten surffausta, vuorikiipeilyä, melontaa, vaellusta ja taidetta. Maassa asioita hoidetaan hyvin byrokraattisesti, vanhanaikaisesti ja hitaasti. Kaikkiin virastoihin pitää mennä henkilökohtaisesti jonottamaan dokumenttien kanssa, eikä lähes mitään pysty hoitamaan sähköisesti. Lisäksi aina ja joka paikassa on ruuhkaa, oli sitten metrossa, kadulla tai ostoskeskuksessa. Julkinen liikenne toimii kuitenkin hyvin sujuvasti Santiagon alueella ja yleensäkin Chilessä.

Yleinen turvallisuus on Chilessä hyvällä tasolla, kunhan muistaa maalaisjärjen. Lisäksi sattumalla ja tuurilla on suuri merkitys, ja joskus vain sattuu olemaan väärässä paikassa väärään aikaan, eikä sille silloin voi mitään. On kuitenkin ihan turhaa manata etukäteen ja pelätä Etelä-Amerikkaa ja sen rikollista kulttuuria; kunhan ei kävele pimeällä yksin tai eksy väärille alueille, ei Chilessä ole mitään hätää.

Sain vaihdosta äärettömän paljon niin paikallisia kuin muunkin maalaisia ystäviä. Asuimme ystäväni kanssa paikallisen miehen luona, ja hänen kauttaan pääsimme tutustumaan mahtavalla tavalla hänen kaveripiiriinsä ja yleensäkin chileläiseen kulttuuriin. Kohdeyliopistossani oli yli 200 vaihto-opiskelijaa, joten yliopisto ja Santiago yleensäkin kaupunkina on hyvin suosittu vaihtokohde. Yliopiston kautta pääsi todella kokemaan vaihto-opiskelijan elämän, sekä olemaan osana suurta kansainvälistä vaihto-oppilasperhettä.

Kävimme ystävieni kanssa kevään aikana myös Argentiinassa ja Perussa kiertelemässä. Chilestä on erittäin helppoa ja edullista matkustaa naapurimaihin bussilla, mutta lentäminen Etelä-Amerikan sisällä on hieman arvokkaampaa.

Kaiken kaikkiaan kevääni Chilessä ei olisi voinut olla parempi. Joten jos sinulta löytyy vähänkään intoa ja rohkeutta lähteä Euroopan ulkopuolelle hieman eksoottisempaan kohteeseen vaihtoon, niin LÄHDE! Minulta saa myös kysellä lisää vinkkejä, jos Etelä-Amerikkaan päin on suuntaamassa, vastaan mielelläni 🙂

Terkuin,

Julia Heinonen

Valikko