Vietin kevään 2018 vaihto-opiskelijana Norjan toiseksi suurimmassa kaupungissa, Bergenissä. Norwegian School of Economics eli tutummin NHH on maailmanlaajuistesti arvostettu kauppakorkeakoulu, joka tarjoaa laajan kurssivalikoiman ja paljon järjestötoimintaa myös vaihto-opiskelijoille.

© Ella Holi

Vaihto Norjassa on ykkösvalinta erityisesti ulkoilmaihmisille ja urheiluhulluille. Norja on todella kaunis maa, ja luonto on hyvin erilaista kuin Suomessa: tyypillisen norjalaismaiseman muodostavat vuonot ja vuoristojonot. Myös Bergenin kaupunki on vuorten ympäröimä, joten patikoimaan voi lähteä kirjaimellisesti omalta kotioveltaan.


© Heidi Jäkälä

Helly Hansen, Gore-Tex ja aluskerrastot ovat Norjassa kovia sanoja, ja Bergenissä tuulipukukansaa liikkuu niin kaupungilla kuin kampuksellakin. Suosittelen siis jättämään hienoimmat vaatteet kotiin ja panostamaan sateenkestäviin vaatteisiin ja vaelluskenkiin. Vaikka sää olisi huono, ovat vuoristoiset maisemat kuitenkin aina upeita. Ulkoilun vastapainoksi Bergenin opiskelijaelämä on hyvin vilkasta. Itse pidin eniten vaihto-opiskelijoiden keittiöbileistä, joista iltaa voi jatkaa keskustan tanssilattioille tai NHH:n omaan yökerhoon.

 

© Ella Holi

Norjan tunnetuimpia vaelluskohteita ovat Preikestolen Stavangerissa sekä huikea Trolltunga Oddan kunnassa. Lofootit, Vesterålenja Tromssan kaupunki ovat suosittuja Pohjois-Norjan nähtävyyksiä. Suosittelen myös Bergenin ja Oslon välillä kulkevaa Bergenin rataa. Seitsemän tunnin reitti kulkee läpi vuoristoylänköjen, ja junamatkaa pidetään yhtenä maailman kauneimmista. Junalla pääsee Bergenistä kätevästi myös esimerkiksi Vossin laskettelurinteisiin.

© Ella Holi

© Heidi Jäkälä

Suomalaisen on helppo sopeutua norjalaiseen kulttuuriin, ja kommunikointi norjalaisten kanssa onnistuu sekä englanniksi että ruotsiksi. Norjan hintataso on tunnetusti korkea, mikä näkyy erityisesti lihan ja alkoholin hinnoissa. Suomeen verrattuna hintatasossa ei kuitenkaan ole kovin suurta eroa. Oman opiskelijasoluni vuokra oli noin 400 euroa kuukaudessa, ja näköalat Hatlebergin opiskelija-asunnoista ovat maksamisen arvoisia. Opiskelija-asumisesta vastaavalla Sammenilla on myös kattavat liikuntapalvelut (mm. seitsemän kuntosalia, ryhmäliikuntaa, kiipeilyä ja uintia), joiden käytön lukukausimaksu on noin sata euroa.

© Heidi Jäkälä

Jos harkitset vaihtoon lähtemistä, niin lähde! Norja ja ihanat vaihtarikaverit tekivät omasta lukukaudestani unohtumattoman, ja Norjaan on ehdottomasti päästävä uudestaan!

Riika Marttila

© Ella Holi

 

Valikko