Vuosi sitten näihin aikoihin viilailin hallitushakemustani hiki hatussa. Olin kertonut päätoimittajan aikeistani vain lähimmälle kaveripiirille, sillä jännitin tulevaa haastattelua kuin korkeanpaikankammoinen benji-hyppyä. Oikeastaan olin jännittänyt sitä jo kesästä asti, esiintyminen ei näet ole milloinkaan ollut minulle se luontevin tapa ilmaista itseäni. Näin taaksepäin katsoessani en voi muuta kuin olla tyytyväinen, että sain kerättyä itseni sinne Levonin eteen ja lunastettua paikan hallituksessa. Jos sinä, arvon hallitukseen hakija, puntaroit hakemuksen lähettämistä tuon mahanpohjaa kutkuttavan haastattelun takia, lähetä hakemuksesi jo tänään. Tuo haastattelu voi tuoda sinulle mitä loistavimman vuoden 2018.

Päätoimittajan näkövinkkelistä vuosi on hyvin syklinen. Viisi lehteä pitäisi saada revittyä kasaan yhdessä toimituksen kanssa. Aina yhden lehden valmistuttua saa huilahtaa hetken, mutta melko pian saa alkaa väsätä jo uutta. Myös kesällä on päätoimittajan juoksutettava toimitusta ja InDesignia sen verran, että uusille opiskelijoille saadaan fuksinumero kotiin. Homma vaatii ryhmänjohtamistaitoa, jotta tiimi saadaan tuomaan esille mielikuvitukselliset ideat deadlinen rajoissa. Pitkää pinnaa on myös hyvä omata, sillä kovin usein juttujen perään saa kysellä toisinaan useammankin kerran. Joskus tuntuu ikävältä olla se nipottava täti, joka viidennen kerran huutelee yhden selfien perään, mutta materiaalit on kuitenkin saatava ajoissa kasaan, jotta lehti voidaan lähettää painoon.

Mitä tulee InDesigniin, niin ai että, mikä ohjelma! En ollut ikinä käyttänyt kyseistä sovellusta ennen päätoimittajaksi ryhtymistä, mutta Youtuben opastusvideoiden jälkeen lähdin tulevaan luottavaisin mielin. Ja nyt olen aivan rakastunut siihen. Vuosi on tuonut hyvää kokemusta ohjelman käytöstä, ja pääsinpä tekemään sillä mainosmateriaaleja ihan oikeisiinkin töihin kesällä. Tämä on hyvä porkkana päätoimittajaksi haluavalle, sillä InDesignin osaamista näytetään arvostavan työmarkkinoilla. Luovuutta, ideoita ja visuaalista silmää taittaminen vaatii, se on selvä. ID tarjoaa loistavan pohjan toteuttaa villejäkin visioita.

Päätoimittajan pestissä on paljon muutakin tehtävää ja kehitettävää kuin lehden ulkoasu (mikä toki on suuri ja tärkeä osa sitä). Esimerkiksi lehden julkistamistilaisuuksien vieminen uudelle levelille ja lukijoiden sekä toimituksen aktivoiminen ovat hyviä kehityskohtia. Koska PT:n homma on niin syklinen, on hänen hyvä tutkailla, miten muulla hallituksella menee, ja auttaa tarvittaessa. Kuluneena vuonna on tullut väsäiltyä mm. Facebook-bannereita, vuosijuhlien painomateriaaleja sekä Warranttilaisten pyynnöstä edarivaalien materiaaleja. Hyvällä pelisilmällä hallitus saadaan toimimaan saumattomasti yhteen, kun jokainen huomioi oman pestinsä lisäksi myös muiden avuntarvetta. Oma-aloitteisuus ja toimeen tarttuminen ovat tärkeitä ominaisuuksia jokaiselle hallituksen jäsenelle.

Hallitusvuosi tuo mukanaan paljon hauskaa ja kivaa. Tammikuu startataan heti intropäivillä, jossa kaikki uudet kylterihallitukset pääsevät tutustumaan toisiinsa rennoissa meiningeissä. Yhtään kylmemmäksi ei ainakaan jätä Kypä, joka viimeistään vahvistaa mietteen siitä, että tästä vuodesta tulee huikea (katsokaa vaikka kuvaa alla). Hallituslainen pääsee myös kokemaan useammat vuosijuhlat, mikä sekin toimii kannusteena jatkaa ahkeraa painamista. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että nämä asiat ovat palkintoja kaikelle sille työlle, mitä hallitusvuosi tulee vaatimaan. Valehtelisin, jos väittäisin, ettei ajoittain olisi hajottanut ja ennen kaikkea hapottanut. Hallituksen, koulunkäynnin, ystävien ja perheen sekä harrastuksien yhdistäminen on välillä erittäin haastavaa. Omalla kohdallani yhden lehden materiaalien keräämiseen ja taittamiseen saa hukutettua kymmeniä tunteja, ja toisinaan yöunet voivat jäädä vähäisiksi.

Kaikesta tästä huolimatta on todettava, että kulunut vuosi on ollut jälleen kliseisesti tähänastisen elämäni paras. Hallituskausi on tuonut huomattavan määrän uusia kontakteja täällä Vaasassa sekä ympäri Suomea, mitä ei voi liikaa hehkuttaa. Omasta hallituksesta on muovautunut tiivis tiimi, jonka kanssa läpänheitto piristää synkintäkin maanantaiaamua. Vuosi on opettanut ryhmässä toimimisen lisäksi esiintymistaitoa, organisointikykyä sekä joustavuutta ja kompromissien tekemistä. Lisäksi vuosi on opettanut paljon yrityksen pyörittämisestä sekä siitä, kuinka paljon yrittäjyys vaatii. En voisi kuvitella parempaa ympäristöä opetella näitä taitoja, kuin kymmenen muuta huipputyyppiä, joiden kanssa pyörittää tätä lafkaa.

Jos yhtään mietit, että hakisit ensi vuoden wallitukseen, niin hae. Se tulee olemaan opiskeluaikasi paras päätös.

Terkuin,

Sanni

Päätoimittajanne

 

Ps. Loppuun vielä pieni mainos; käyhän nappaamassa oma Wykyzinesi W-huoneen edestä, jos et sitä ole vielä tehnyt 😉

Valikko